Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009

Φωνές μασκαράδικες. Σερπαντέν και κομφετί


"Τι κακό γινόταν κάτω στο δρόμο! Τι οχλοβοή! τι συρφετός! Τα τραμ είχανε σταματήσει. Μέσα σε σύννεφα από σκόνη περνούσαν τα λαντώ αργά, το' να πίσω από τ' άλλο, γεμάτα ντόμινο μαύρα και τριανταφυλλιά και γαλάζια και κόκκινα και κίτρινα και πράσινα με νταντέλλες μαύρες, μ' άσπρα γάντια και κάτι μακριές χρωματιστές κορδέλλες κρεμαστές πίσωθε. Φωνές μασκαράδικες. Στραγάλια. Μπουκετάκια. Ρουκέττες από σερπαντέν και βροχή το κομφετί. "Εδώ ο χαρτοπόλεμος! Χαρτί και πόλεμος!" Τρόμπες "ουγου-ού-ου!"

Τα πεζοδρόμια πάστα απ' τον κοσμάκη, που έσερνε πατείς με πατώ σε τα πόδια του μες τον άμμο μια πιθαμή. κι απάνω στα μαύρα ανθρώπινα κύματα: τα τουρλωτά καπέλλα των γυναικώνε σα μαούνες φορτωμένες! -όλα αυτά βουτηγμένα στ' αλεύρι, τυλιγμένα σ' ένα σταχτοκίτρινο πέπλο βαρύ και πνιγερό.


Στ' αναμεταξύ Μακεδόνες πεζοί, μισόγυμνοι μες τσ χρυσόχαρτα, και γαμπροί και που φορούν το σεντόνι του νυφικού τους κρεββατιού για πέπλο και μπουλούκια-μπουλούκια παλιάτσοι με κουδουνάκια, και ιππότες από όπερες με ισπανικά και περμαντόνες με πορτοκαλιά κοντοφούστανα και μάγουλα βαμμένα σαν αυγά του Πάσχα και με κατσαρά από ροκανίδια, και κάτι διαβόλοι κοκκινοφορεμένοι με τις ουρές τους αλαμπρατσέττα.


Και πάλι φωνές: "Χα!-χα! χα!-χα!" και τρόμπες και ροκάνες και σφυρίγματα και "Χαρτί και πόλεμος! εδώ ο χαρτοπόλεμος!" και παλαμάκια.


Σ' ατέλειωτη σειρά περνούσαν τ' αμάξια στολισμένα με λουλούδια ψεύτικα κι άλλα μ' αληθινά, με κορδέλλες πολύχρωμες που κυματίζανε στα κεφάλια των αλόγων, στις ουρές τους, στις ρόδες, άρματα ντυμένα με χασέδες και κόκκινο λαδόπανο, φορτωμένα θεούς του Ολύμπου [....].


ΧΡΗΣΤΟΜΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Η κερένια κούκλα, Νεφέλη 1988

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου