Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

Το λιβάδι που δακρύζει ή Ο Ιππότης με τη Λυπημένη Όψη


Όταν έχω να κάνω με τον Δον Κιχώτη, αιφνίδια εισβάλλει στη σκέψη μου ο Ουναμούνο και ό,τι αυτός είδε στο πρόσωπό του.
Κείμενο από τα πλέον αγαπημένα που συγκινεί αμείωτα. Είναι που το πρόσωπο τούτου του Χριστού μας συγκινεί ή μας βολεύει; Δεν ξέρω. Νιώθω όμως ότι από όλα τα σχήματα που του έχουνε δώσει, τούτο θα είναι το πιο αληθινό."Ξαφνικά αισθάνθηκε ότι η άβυσσος στην οποία έπεφτε, η άβυσσος του θανάτου, άρχιζε να φωτίζεται, αλλά με ένα φως που δεν έριχνε σκιά. [....] Ήταν σαν όλα να φωτίζονται και σαν κι αυτά τα έγκατα της γης να γίνονταν φως. Ήταν ακόμα σαν το φως αυτό να έρχεται από έναν ουρανό τελείως σκεπασμένο με αστέρια, όπου πάντα υπήρχαν μόνο αστέρια. Και ήταν ένα φως ανθρώπινο και θεϊκό μαζί. Ήταν ένα φως θεϊκής ανθρωπινότητας. Ο Ιππότης βύθισε το βλέμμα του σε αυτή τη γλυκιά διάχυση φωτός, τη χωρίς σκιά, και ανακάλυψε μια μορφή που γέμισε την καρδιά του με μια σοβαρότητα ολόφωτη. Είναι που έβλεπε τον Ιησού, το Χριστό, το Λυτρωτή. Και τον έβλεπε με τον μανδύα του από πορφύρα, με το αγκάθινο στεφάνι του και με το καλαμένιο σκήπτρο, όπως τότε που το Πιλάτος, ο μεγάλος γελωτοποιός, τον έδειξε στο πλήθος λέγοντας "Ίδε ο άνθρωπος!".

[...] Όταν ο Ιππότης πλησίασε, ο Χριστός άφησε να πέσει ο πορφυρός μανδύας και το καλαμένιο σκήπτρο του και άνοιξε τα χέρια του, όπως τα άνοιξε και πάνω στο σταυρό. Και ο Ιππότης άνοιξε κι αυτός τα χέρια του σαν εσταυρωμένος. [...] Έπεσε στην αγκαλιά του Λυτρωτή που θα τον έκρινε.

[...] Και ο Δον Κιχώτης ακούμπησε το κεφάλι του στον αριστερό ώμο του Χριστού, στη μεριά της καρδιάς και άρχισε να κλαίει. Έκλαιγε, έκλαιγε, έκλαιγε.... [....]. Τα δάκρυά του κυλούσαν πάνω στον ώμο του Χριστού. Και ανακατεύονταν με τα δάκρυα του ίδιου του Λυτρωτή. Τα δάκρυα του τρελού της Ισπανίας ανακατεύονταν με τα δάκρυα Εκείνου που ήταν τρελός για την οικογένειά του. (Μκ 3, 21). Και οι δύο τρελοί έκλαιγαν".


MIGUEL DE UNAMUNO, Η μακαριότητα του Δον Κιχώτη, Δονκιχωτισμός και Θερβαντισμός, Άπαντα 6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου